Emulation Galaxy Forums
Not logged in [Login ]
Go To Bottom

Printable Version | Subscribe | Add to Favorites  
Author: Subject: DOSBox how-to: kako emulirati stare PC igre
Shodan
Señor Peligro
******

Avatar


Posts: 1416
Registered: 13.8.2002
Location: Z80
Member Is Offline

Mood: There is no knowledge that is not power

[*] posted on 3.1.2010 at 20:58
DOSBox how-to: kako emulirati stare PC igre


Kao što većina ljudi koji posećuju ovaj deo foruma zna, DOSBox je definitivno najbolji emulator starih PC sistema. Međutim, ono što dosta korisnika pomenutog emulatora ne zna jeste kako ga pravilno konfigurisati, ne bi li većina igara radila kako treba. Out-of-the-box kompatibilnost DB-a je već na jako visokom nivou (bar u aktuelnoj 0.73 verziji), ali je još uvek par koraka od savršenog te je potrebno dodatno tweakovanje opcija.

Nakon instalacije samog emulatora koji se može naći ovde, u njegovom direktorijumu biće stvoren fajl dosbox.conf, koji je ključan za podešavanje emulatora i njime ćemo se najviše baviti u ovom tekstu. Dakle, prvo treba otvoriti pomenuti fajl iz bilo kog tekst editora (poslužiće i notepad). Konfiguracioni fajl sadrži pregršt opcija koje su uglavnom nebitne nekome ko samo želi što pre da počne da se igra, te ćemo se osvrnuti samo na one najbitnije:

[sdl]

U ovoj grupi opcija, prvo se srećemo sa:

fullscreen

Kao što joj samo ime govori, opcija za pokretanje emulatora u fullscreen ili windowed modu. Npr. ako unesemo sledeću vrednost:

fullscren=false

...emulator se pokreće u windowed modu. Logika! :D Suprotno tome, vrednost true pokreće emulator u fullscreen modu tj. preko celog ekrana. Mnogima će delovati smešno što uopšte objašnjavam ovo, ali sigurno ima korisnika koji se nikada nisu sreli sa true/false principom, a dobar deo opcija u konfiguracionom fajlu za DOSBox se podešava upravo preko njih. Dakle, da sumiramo: TRUE = MOŽE, FALSE = NE DA MOŽE.

fullresolution

Ukoliko je za prethodnu stavku stavljeno TRUE, preko ove stavke podešavamo rezoluciju ekrana u fullscreen modu. Primer:

fullresolution=800x600

windowresolution

Važi isto što i za prethodnu, samo što se odnosi na veličinu prozora ukoliko emulator pokrećemo u windowed modu.

output

Podešavanje podsistema za prikaz video sadržaja emulatora. Moguće vrednosti su: surface, overlay, opengl, openglnb, ddraw. Funkcioniše u zavisnosti od dostupnog video hardvera, drajvera... a u praksi se ipak svodi na lične afinitete. Recimo, čovek bi pomislio da je opengl idealan izbor jer bi trebalo da uključi pojedine funkcije video akceleracije, ali što se mene lično tiče taj mod vizuelno ne daje zadovoljavajuće rezultate. Opet, stvar ličnog ukusa - meni najviše odgovara output=surface jer daje najpribližniji izgled pravog VGA hardvera. :)

autolock

Ako je ova vrednost true, onda emulator "zarobljava" pointer miša u okviru "samog sebe", tj. nije moguće pomerati ga van okvira emulatora i šetati po desktopu (naravno, važi isključivo za windowed mod). CTRL+F10 oslobađa miša. Sloboda za miša!!!

Sledeća grupa opcija je:

[dosbox]

...a u njoj:

machine

Moguće vrednosti: hercules, cga, tandy, pcjr, ega, vgaonly, svga_s3, svga_et3000, svga_et4000, svga_paradise, vesa_nolfb, vesa_oldvbe. Odnosi se na vrstu video hardvera koji će DOSBox da emulira. Preobimna materija, ali ćemo se nakratko osvrnuti na neke standarde (napomena za hardcore PC puritance: i to bez preteranog zalaženja u sitna crevca): Hercules - monohromatska grafika (crno/belo); CGA - 4 boje; EGA - 16 boja; VGA - 256 boja u 320x200, 16 boja u 640x480; SVGA - 256 boja u 640x480, 16 boja u 800x600.

Valja pomenuti da je svaki proizvođač grafičkih kartica u to doba imao neku svoju viziju i varijantu SVGA standarda (podržane palete boja i rezolucija), te su tu moguća brojna odstupanja (neki proizvodi sa SVGA etiketom podržavali su i veće rezolucije od 800x600). Eventualno bitno nekome ko želi da pokreće Windows 3.11 u DOSBoxu... ali verujem da nema takvih ludaka. :eyes:

Za većinu igara dovoljno je ukucati sledeće:

machine=svga_s3

Pojedine igre zahtevaju pokretanje posebnog drajvera (univbe) unutar DOSBoxa, u sprezi sa machine=vesa_oldvbe podešavanjem, da bi proradile u višim rezolucijama, mada su takvi slučajevi retki.

memsize

Količina raspoložive memorije virtuelne DOS mašine, izraženo u megabajtima. Slikovito rečeno, koliko MB RAM-a ima vaš virtuelni matori pc koga emuliramo. Opet, zavisi od igre do igre - neke neće ispravno raditi ako recimo stoji memsize=16, druge se neće ni pokrenuti ako ne stoji memsize=8... Tako da valja eksperimentisati sa sledećim vrednostima: 2, 4, 8, 16, 32. Ja sam malo ošinut pa držim memsize=64 :D

[render]

frameskip

Broj frejmova koje emulator preskače (ne renderuje) pre svakog stvarno iscrtanog frejma. Na slabijim mašinama idu proizvoljne vrednosti (od 1 do 5, recimo) - što je veći broj, emulator će raditi brže, ali nauštrb glatke animacije. Modernije konfiguracije komotno mogu da podnesu frameskip=0.

aspect

Aspect ratio correction, što ne umem adekvatno da prevedem. :D Vrednosti su true i false; aspect=true će vršiti korekciju odnosa ivica slike, u slučaju da zbog upotrebljene rezolucije slika izgleda "stisnuto" ili razvučeno.

scaler

Nešto što je poznato svakome ko je ikada koristio bilo koji emulator bilo čega u životu. :D Opcije za ulepšavanje prikaza, "peglanje" slike: none, normal2x, normal3x, advmame2x, advmame3x, advinterp2x, advinterp3x, hq2x, hq3x, 2xsai, super2xsai, supereagle, tv2x, tv3x, rgb2x, rgb3x, scan2x, scan3x. Antialiasing, filtering i ostale džidža-bidže, podešavanje koje zavisi isključivo od afiniteta korisnika. Vrednost none prikazuje autentičnu sliku onako kako je reprodukuje originalni (da ne kažem prastari) video hardver, te savetujem samo upotrebu te opcije. :) Oznake 2x i 3x pored opcija odnose se na dupliranje (odnosno utrostručenje, da ne kažem tripliranje) veličine slike, nevezano za izabranu rezoluciju.

[cpu]

cycles

Broj emuliranih instrukcija u milisekundi, direktno se odnosi na brzinu emulacije kompletnog sistema. Uglavnom sve radi kako treba kada stoji cycles=auto. U protivnom, broj instrukcija može proizvoljno da se menja preko kombinacija tastera CTRL+F11 (smanjuje broj instrukcija) i CTRL+F12 (povećava). Trenutna vrednost može da se prati preko samog titlebara emulatora (u windowed modu). Prostije rečeno: ako je emulacija spora, drmni CTRL+F12 nekoliko puta (preterivanje rezultuje kontra-efektom).

[dos]

xms, ems

Podrazumevana vrednost za obe opcije je true, međutim, neke igre neće da rade u prisustvu memory managera i u takvim slučajevima i xms i ems treba promeniti na false.

[autoexec]

Komande koje će biti izvršene automatski pri svakom pokretanju emulatora. Mlađi korisnici: think Windows startup folder. Postoji poduži niz stvari koje se ovde mogu upisati, a nama je najbitnije sledeće:

mount

Sa mount komandom definišemo drajvove (hard diskove, optičke uređaje) kojima ćemo moći da pristupamo dok smo u emulatoru. Primer autoexec sekcije:

mount C D:\DOS

Ovim smo rekli emulatoru da za virtuelnu C particiju koristi fizičku (realnu, opipljivu, pravi hard disk) D particiju i to DOS direktorijum te particije (u koji smo prethodno smestili DOS igre i programe). Naravno, izbor prave particije i direktorijuma koji ćemo dodeliti DOSBoxu je na korisniku, kao i ime direktorijuma. Što se mene tiče, može da se zove i Milutin. Dakle, sve što je smešteno na D particiju, u DOS direktorijumu, DOSBox će videti kao svoj C drajv.

Pojedine igre prave problem sa prepoznavanjem raspoloživog prostora na virtuelnoj particiji, pa se on mora jasno definisati dodavanjem parametra -freesize na kraju mount komande:

mount C D:\DOS -freesize 200

...i naš mali, virtuelni C drajv biće obeležen kapacitetom od 200 MB. Što mu dođe 138,88 3,5" HD disketa.

mount D F:\ -t cdrom

Naš DVD drajv koji Windows vidi kao F: (kod mene je F:, kod nekoga je možda Ž: ), dodelili smo DOSBoxu i on će ga interno videti kao D:. Funkcioniše i sa virtuelnim drajvovima (Daemon Tools itsl.).

Dobro, konfigurisao sam DOSBox, pokrenuo ga, i sad je sve crno?!?

Nije sve tako crno, to je DOS korisnički interfejs... ili nedostatak istog. :D

Kucanjem komande C: prebacujemo se na prethodno definisani virtuelni C drajv. Ukoliko smo u svoj DOS direktorijum ranije raspakovali neku igru, prvo moramo da uđemo u njen direktorijum/folder, komandom cd :

cd imeigre

Za vraćanje jedan korak unazad u stablu direktorijuma koristi se cd.. a za vraćanje u root (osnovni i početni direktorijum hard diska) cd\

Dakle, pošto smo (nadam se, uspešno) ušli u direktorijum željene nam igre, treba je pokrenuti preko izvršnog fajla. Da bismo ga pronašli, kucamo:

dir

...što će za rezultat izlistati sve fajlove koji postoje u direktorijumu. Ono što mi tražimo je fajl sa ekstenzijom bat, com ili exe. Npr. start.exe, imeigre.bat itd. Da bismo pokrenuli željeni fajl, dovoljno je da ga ukucamo (i pritisnemo enter, podrazumeva se) u komandnoj liniji:

start.exe

Naravno, za DOS postoje brojni file manageri (mlađi korisnici: think Total Commander) koji u velikoj meri olakšavaju manipulaciju fajlovima kroz interfejs zasnovan na upotrebi menija: DOS Shell, PC Tools, Norton Commander, Volkov Commander, DOS Navigator, FAR... Obratite pažnju da DOS ne podržava duga imena fajlova i ekstenzija (moguće uz upotrebu nekih dodatnih programčića kojima se nećemo sad zamajavati), nego ih prepoznaje u 8.3 formi, dakle - maksimalno 8 karaktera za ime i maksimalno 3 karaktera za ekstenziju fajla/direktorijuma. Na primer, ako napravimo fajl čije ime sadrži više od 8 karaktera:

shodansmara.txt

...DOS će ga prikazati kao:

shodan~1.txt

Da se vratimo par koraka unazad - pre nego što pokrenemo igru, moramo i njene opcije da podesimo, a to se uglavnom radi preko fajlova koji se zovu install, config, setup, setsound... Opcije za podešavanje grafike su jasne, a što se zvuka tiče treba obratiti pažnju na sledeće stvari. Default DOSBox je podešen da automatski emulira PC Speaker, MIDI, Gravis UltraSound (GUS) i SoundBlaster 16. U većini slučajeva odabiramo MIDI i SB16, a ako vas setup program neke igre pita za podešavanja, vi mu kažete sledeće:

SB16 - Base: 220, IRQ: 7, DMA: 1

MIDI - Mode: OPL, Base: 330

Za kraj valja reći da postoje posebni programi pisani isključivo za lakše konfigurisanje DOSBoxa (tzv. frontends) preko standardnih Windows menija, ali zašto lako, kad može teže/lepše? U duhu pravog DOS-a. :D

[Edited on 3-1-2010 by Shodan]




View user's profile View All Posts By User
R-Typer
V.I.P.
*****

Avatar


Posts: 453
Registered: 5.10.2002
Location: Subotica
Member Is Offline

Mood: c64 rulez!

[*] posted on 3.1.2010 at 22:00


+1

trebala bi msdos emulacija dobiti svoje mesto uz spectrum, c64 i amigu. IMHO.






[Edited on 3-1-2010 by SirHurtalot]
View user's profile View All Posts By User
DieH@rd
Administrator
********

Avatar


Posts: 22932
Registered: 5.12.2003
Location: Tower.
Member Is Offline

Mood: Proud member of "Glorious PC gaming Master Race".

[*] posted on 3.1.2010 at 22:01


+1 great post.



"There is but one path. We kill them all."
- Spartacus

"And when you show yourself to the world, it will be a different age than ours, Clark. A silver age of heroism, that will start when they look up into the sky at you with hope for tomorrow. You will help everyone to embrace it."
-Prophecy of Dr.Fate, Smallville S9

"It is Microsoft. And I will kill them."
- Sony Computer Entertainment President and CEO Ken Kutaragi, asked in 1994 who he thought the biggest competition would be for his upcoming PlayStation game console.
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User This user has MSN Messenger
pulzarokkit
The Machine
******

Avatar


Posts: 1631
Registered: 18.4.2006
Member Is Offline

Mood: /care

[*] posted on 3.1.2010 at 22:03


neva forget
mount C D:\Games\DOS\Dos\ -freesize 500
neke igre zahtevaju :D

i congrats :)
sad se secam od koga sam uzeo prvi dosbox


[Edited on 3.1.2010 by pulzarokkit]




...All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die....
View user's profile View All Posts By User This user has MSN Messenger
Maxa
the Unyielding
*******

Avatar


Posts: 12591
Registered: 8.2.2004
Location: dunno...
Member Is Offline

Mood: fuckit...

[*] posted on 3.1.2010 at 22:13


hahaha, da, dosbox shodan's build :D



My friends call me Hadoken because I'm down-right fierce!
A man's home is where his heart is, in my case... the penis! - Danny Crane
What the fuck did I do?! - Jimmy McNulty
Please stop putting unattractive women that you jerk off to in your signatures. We don't care!
Also, meaningless gifs are meaningless.
View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User This user has MSN Messenger
Shodan
Señor Peligro
******

Avatar


Posts: 1416
Registered: 13.8.2002
Location: Z80
Member Is Offline

Mood: There is no knowledge that is not power

[*] posted on 3.1.2010 at 22:16


Quote:
Originally posted by pulzarokkit
neva forget
mount C D:\Games\DOS\Dos\ -freesize 500
neke igre zahtevaju :D
[Edited on 3.1.2010 by pulzarokkit]


Da, to sam skroz zaboravio jer si samo ti imao taj problem i jedva sam ga rešio :lol: Ty, dodaću.

@Hurtalot

Uf, odavno sam pravio neke planove sa Nickom oko pokretanja PC Abandonware sekcije na sajtu... želje i volje ima, ali vremena ne, tačnije - ne mogu to sam da iznesem nikako. Dakle - spam Nick with articles and pics = we get the PC deo na sajtu :D Ukoliko ima zainteresovanih neka se jave da se dogovorimo oko raspodele posla (izbor igara za opisivanje itd.) ali na U2U, pošto je ovaj thread ipak namenjen isključivo za problematiku same emulacije.




View user's profile View All Posts By User
Ktulu
Genetic Fanatic
******

Avatar


Posts: 4373
Registered: 18.6.2003
Location: Kragujevac
Member Is Offline

Mood: excellento ando eleganto!

[*] posted on 4.1.2010 at 03:02


Quote:
Originally posted by Shodan
Eventualno bitno nekome ko želi da pokreće Windows 3.11 u DOSBoxu... ali verujem da nema takvih ludaka. :eyes:


Ima, ima :lol: ;).


Inače, vrlo lep i jasan tutorial Shodane, cool stuff :). Ne znam šta bih još mogao da dodam ili dopunim. Ima sad tu raznih sitnih problema sa raznim igrama, od podešavanja CD-ROM drajvova do fullscreen stretching problema kod widescreen monitora tj. slika se ne stretchuje isto na svim rendererima tj. "output" opcijama.
Jedino se ne bih složio da je "surface" output najbolje rešenje. Slažem se da daje default, originalni izgled ali je daleko sporiji od opengl-a i ddraw-a a opet mislim da se može dobiti isti izgled (ili bar približniji) i sa ovim drugim output opcijama.
Sad, ne bih znao da li je velika razlika u performansama na multi-core procesorima ali na mom single-coreu surface se često vuče i secka. Da ne pričam za 3D igre, tipa Build Engine itd.

Eto, ja sam se vrlo malo zezao sa ovako ručnim podešavanjem DOSBox-a i u 99% slučajeva podešavao sve preko frontend-a pa pretpostavljam da je takav pristup daleko lakši i ljudima koji se nisu ovim zezali kao i ljudima koji žele veću funkcionalnost i brže konfigurisanje raznih igara, sortiranja itd. Al' dobro, svejedno si pomenuo postojanje frontendova tako da je to ok. Hardcore all the way eh? ;)

Tu još postoje i neki CVS (Concurrent Version System) buildovi iliti modifikovane verzije DOSBox-a sa raznoraznim izmenama i dopunama, kao npr. gulikoza's build koji podržava i shadere.

I naravno, uvek preporučujem oficijelni VOGONS forum i kao i readme.txt DOSBox-a za pregršt informacija i pomoći.




In the land of the blind, the one eyed man is a dick.
View user's profile View All Posts By User This user has MSN Messenger
Shodan
Señor Peligro
******

Avatar


Posts: 1416
Registered: 13.8.2002
Location: Z80
Member Is Offline

Mood: There is no knowledge that is not power

[*] posted on 4.1.2010 at 03:50


Hardcore all the way, indeed :D U tome i jeste suština - tutorial je pisan kao noob-friendly ali istovremeno lagano uvodi početnika u tematiku i uči ga kako da barata .conf fajlom, pa jednom kada mu ne bude radila neka iole egzotičnija igra znaće gde i šta da menja... pa će onda malo sam da pročačka po dokumentaciji koja dolazi uz DOSBox, pročitaće šta je MSCDEX, koja je razlika između GUS-a i SB-a... Namerno nisam zalazio u neke naprednije teme, da ne bih ugušio potencijalne čitaoce kojima bi sve to moglo da se učini kao previše, pogotovo početniku. Mogao sam komotno da okačim negde svoj prekonfigurisani DOSBox (yeah, taj Shodan's build koji pominju :lol:) i napišem "samo izmenite poslednjih par linija" ali nije to - to... Do it yourself varijanta je uvek lepša, pogotovo ako nije u pitanju nešto preterovano komplikovano, kao u ovom slučaju.

Namerno koristim surface jer me najviše podseća na "goli" DOS i uvek idem na varijantu 100% autentičnosti i (bar za moje oči) surface daje najoštriji prikaz (kod mene na quad core ne dostiže ni 1% CPU usage, niti sam imao problema sa time dok sam još bio na Athlonu XP 2000+). Na kraju krajeva, nisam rekao da je 100% najbolje rešenje, nego da je stvar ličnog ukusa, pa kome se kako sviđa. A koliko sam zaluđen za 100% maksimalan DOS ugođaj - još uvek pokušavam da pronađem način kako da izmenim sistemski font koji DOSBox koristi jer me nervira što ima nulu sa tačkom u sredini, BIOS-i na mašinama koje sam koristio imali su nulu sa kosom crtom :lol: A nedostaje mi i onaj zvuk verglanja flopi drajva kada se PC uključi :D

Build igre je i dalje bolje igrati preko posebnih Windows portova pravljenih isključivo za te igre, nego u DOSBoxu.




View user's profile View All Posts By User
pulzarokkit
The Machine
******

Avatar


Posts: 1631
Registered: 18.4.2006
Member Is Offline

Mood: /care

[*] posted on 6.1.2010 at 16:18


skinuo sam novu verziju 0.73
i nema conf file-a

fix:
At the the command prompt in Dosbox type
"config -writeconf dosbox.conf"
and then press the "Enter" key.

Type "exit" to exit Dosbox.

Finally: If the first command you entered in Dosbox was done correctly you will now see a new Dosbox config file in the same folder the Dosbox program is located in.




...All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die....
View user's profile View All Posts By User This user has MSN Messenger
Shodan
Señor Peligro
******

Avatar


Posts: 1416
Registered: 13.8.2002
Location: Z80
Member Is Offline

Mood: There is no knowledge that is not power

[*] posted on 6.1.2010 at 21:14


Ja nisam morao da radim -writeconf koliko se sećam, ali mi je installer bacio conf fajl negde u Documents and Settings pa sam ga jurio :) a možeš i stari conf da upotrebiš, naravno.



View user's profile View All Posts By User
Black_Waltz
Moderator
******

Avatar


Posts: 6558
Registered: 23.9.2004
Location: Sranjenin
Member Is Offline

Mood: Nema 'leba bez gotike

[*] posted on 6.1.2010 at 22:09


E sad će da se piči Discworld 1 i 2.
Još uvek imam SK gde ima mali walktrough za jedan deo :D




http://www.chickenonaraft.com/
Quote:
Kada vam neko kaze da ce univerzum za sve da se postara ili da svako ima svoju ulogu u krugu zivota ili da ne trebate da budete pesimista u zivotu MOLIM VAS UDARITE GA U GLAVU !

View user's profile Visit user's homepage View All Posts By User

  Go To Top

Powered by XMB 1.9.11
Developed By The XMB Group © 2001-2010