Mladić koji vidi bez očiju

Joined
May 13, 2008
Messages
3,251
Likes
0
Points
0
#1
Stvarno neverovatno, kako je ovo redak i fascinantan slučaj. Čak nije ni redak. Jedinstven. Za one koje mrzi da odgledaju celu emisiju o dečku koji vidi i bez očiju, prepričaću. Dečko je od svoje treće godine dobio tumor na očima, maligni, retinalni blastom i naravno, postao slep. Može da vozi bicikl, šeta i ne zapinje o ivičnjak, igra košarku i ubacuje u koš, trči niz stepenice i da pritom, dok se kreće kroz kuću, ne koristi ruke da bi se pridržavao o zidove ili gelendere. Kako to radi? Eholokacijom, identično kao što to rade slepi miševi. Jakim \"coktanjem\" ustima, on oseti odakle se zvuk odbija i dobija sliku o svom okruženju, najnormalnije se dalje krećući.

Interesantno je ovo gledati sa aspekta evolucije, gde je on ovu osobinu stekao vremenom, nije je nasledio (iako neki kažu da jeste evolucija). A opet, ovo bi se nasleđivalo samo u jednom slučaju, da dođu ovakve osobine u životno pitanje. Ako ljudi bez sposobnosti eholokacije iz nekog razloga pomru, a on preživi, prirodna selekcija bi ga favorizovala i ovakva osobina bi se dalje genetski prenosila na njegove potomke. Ovako je i dalje samo njegov nagon za boljim životom koji je prevladao i pokazao da ovako nešto fascinantno može da ima i uho ljudskog bića.


[youtube]qLziFMF4DHA[/youtube]

[youtube]G1QaCeosUmw[/youtube]

[youtube]ikpNZOx5FGk[/youtube]

[youtube]3Px-aPnk4ZU[/youtube]

[youtube]MNkJ1diTxOE[/youtube]


[Edited on 11.7.2011 by Timemaster]
 
Joined
Apr 18, 2006
Messages
1,631
Likes
0
Points
0
#2
and that is how batman became :lol:

j/k
zanimljivo nema sta

[Edited on 11.7.2011 by pulzarokkit]
 

Blue

New Member
Joined
Jun 25, 2010
Messages
1,538
Likes
0
Points
0
#4
Jos fascinantniji je primer lika koji je slep op rodjenja, znaci za razliku od ovog decka nije nikad mogao da vidi, a lik je slikar i slika sve maltene identicno kao sto jeste znaci ubada i boje. Bila je na nekoj stranoj televiziji emisija o njemu.
 

Nick

Active Member
Staff member
Joined
Jul 30, 2002
Messages
30,519
Likes
0
Points
36
#9
[rquote=625978&tid=35194&author=Blue]Jos fascinantniji je primer lika koji je slep op rodjenja, znaci za razliku od ovog decka nije nikad mogao da vidi, a lik je slikar i slika sve maltene identicno kao sto jeste znaci ubada i boje. Bila je na nekoj stranoj televiziji emisija o njemu.[/rquote]
Vidis ovo je po do sada poznatoj fizici, hemiji, psihologiji i cemu sve ne, potpuno nemoguce. Osim ako stvarno ne postoji neka shared svest iz koje je pokupio info... ne znam kako da objasnim, al pazi cak i da je tako, kako VIDI boju sa kojom ce da slika?!?! Ma skroz nemoguce.
 

Blue

New Member
Joined
Jun 25, 2010
Messages
1,538
Likes
0
Points
0
#10
Pa pazi to za boju mu mozda i kaze neko pa precute u emisiji da bude vise cool.

E sad, mislim da on sidje da opipa ili barem bleji pored toga sto ce da naslika, nisam siguran davno sam gledao. Sto bi u potpunosti objasnilo stvari da na primer uzme da slika jabuku, problem je u tome sto lik tako naslika deo grada. Inace je stariji covek u pitanju, i, sad opet ako se dobro secam, mislim da uopste i nije imao oci.

Zao mi je sto nema teorije da uopste nadjem tu emisiju pa da vidimo koje su tacno cinjenice, ovako sam mozda i nesto prevideo|preuvelicao.

Edit:

Evo nasao sam ipak je ta emisija mnogo vise mainstream nego sto sam mislio,
a i izgleda da ne ubada boje toga sto naslika a i prethodno opipa zgradu.
Mada opet je u stanju da naslika pejzaz koji nikada nije video sa sve bojama,
ne kazu da li ima nekih sugestija tipa da mu neko kazi atavi vodu plavo a drvo zeleno.

[youtube]L3AgO6H0H98[/youtube]


[Edited on 12.7.2011 by Blue]
 

ogisha007

New Member
Joined
Oct 6, 2005
Messages
808
Likes
0
Points
0
#11
Ako se dobro secam, fora je sto je uspeo da pojmi prostor i perspektivu bez vida. Boje manje-vise, verovatno mu je govoreno koja je koja.
 
Top