SNES region unlock hack + 50/60 Hz switch

ljubomir

New Member
Joined
Aug 18, 2008
Messages
1,427
Likes
0
Points
0
#1
Pozdrav,

Svojevremeno sam kupio na pijaci kertridz bez \"kucista\" na osnovu izgleda misleci da je to NES igra. Nakon prebrojavanja pinova ispostavilo se da je u pitanju SNES kertridz. Koji - nisam znao.

Kada sam konacno nabavio SNES, prva stvar koju sam uradio je bilo isprobavanje doticnog kertridza. Nije hteo da radi. Doduse zbog toga sto sam ga ubo unatraske. Medjutim cak ni u pravilnom polozaju nije pokazivao znake zivota - LEDovka SNES-a je sijala, ali ekran nije ni mrdnuo. Razocarano zakljucivsi da je igra pokvarena ostavio sam je na policu.

A onda sam se setio Nintendove regionalne zastite, i palo mi je na pamet da doticni kertridz moze poticati iz Severne Amerike ili Japana, sto bi objasnjavalo zasto moj evropski SNES nece da ga pokrene.

Nemajuci bolju pocetnu tacku, otvorio sam PAL Street Fighter 2 Turbo i potrazio CIC security chip. Zvao se \"D413A\", dok je CIC na nepoznatom cartu imao oznaku \"D411A\". Ujka Google mi je rekao da
(...) D411A is the USA NTSC variant (...)
sto je podrzavalo moju teoriju.

Nakon jos malo potrage saznao sam da security mehanizam u SNESu nije mnogo razlicit od onog u NESu - par identicnih cipova na konzoli i cartu se upare tako sto jedan funkcionise kao kljuc, a drugi kao brava.
http://nfggames.com/forum2/index.php?topic=3507.0;wap2

Vecina trikova za iskljucivanje zastite se svodi na to da se oba cipa dovedu u key stanje, cime se konzola \"zbuni\", udje u nedefinisano stanje i prakticno nastavi sa pokretanjem igre.

Kasnije igre su pocele samoinicijativno da proveravaju stanje CIC cipa na konzoli, posto je Nintendo primetio da ljudi zaobilaze zastitu. Za takve igre nema leka, ali je zgodno zbog njih ugraditi u konzolu prekidac preko koga biramo da li zastita radi ili ne.

Jos jedna dosetka Nintenda bilo je proveravanje moda u kome konzola radi. Ako je to bio PAL, a cart je bio izdat za NTSC region - bio je ocigledno da je tu neko nesto cackao, i igra je odbijala da radi. Za taj problem postoji resenje, a to je modovanje konzole tako da radi u drugom regionu. Ako ugradimo prekidac moci cemo da biramo izmedju NTSC i PAL moda.

Naoruzan tim informacijama, odlucio sam da predjem na delo i izvedem sve pomenute modove na svojoj konzoli, u nadi da cu pokrenuti moju tajanstvenu igru. Uspeo sam :). Evo celog postupka. Fullsize slike mozete pogledati ovde

Od potrebnih delova tu su:
-2 switch prekidaca
-zica
-2k2 otpornik
Ne treba ni zaboraviti Gamebit srafciger, kako bi otvorili konzolu.

Celokupna sema izgleda ovako:


Konzolu otvaramo, odvrcemo sve srafove i vadimo plocu napolje, da bi imali pristup kucistu.


Pricvrscujemo prekidace.


E sada dolazi definitivno najtezi deo. Nalazimo cipove oznacene F413A (to je CIC), PPU1 i PPU2, i vrlo, vrlo, vrlo _pazljivo_ odlemljujemo po jedan pin sa ploce i uzdizmo ga da \"visi\" u vazduhu. Za CIC je u pitanju 4. pin, za PPU1 24. a za PPU2 30. Krajnje je vazno da to uradimo nezno i spretno, jer su u pitanju surface mounted cipovi, i veoma su osetljivi. Trebace nam lemilica sa tankim vrhom, igla, najverovatnije lupa sa lampom, a u najboljem slucaju i ocni mikroskop. Kada se nozica odlemi i uzdigne vazno je paziti da se ne otkine jer eto nama belaja. U svakom slucaju nakon dizanja pinova, vezemo ih na switcheve prema semi. Dobro bi bilo obloziti ih izolir trakom, a po mogucstvu ucvrstiti sa vrucim lepkom.
I to bi bilo to. Ususkavamo kablove na mestu i sklapamo konzolu. Uz malo srece sve ce raditi, i moci cemo da menjamo video mod u letu, a igre iz drugih regiona ce se pokretati kao da su \"naske\".

Evo snimka Super Street Fightera 2 Turbo kome menjam video mod:
[youtube]qyhn1vtH5Aw[/youtube]

E, da. Igra zbog koje je sve ovo pocelo je, ispostavilo se, Super Star Wars. :)
 

Nick

Active Member
Staff member
Joined
Jul 30, 2002
Messages
30,519
Likes
0
Points
36
#5
This is awesome! A spavanje, pa sve u svoje vreme, od 6:00 :D
 

forsaken demon

Supper Administrator
Joined
Aug 9, 2002
Messages
13,499
Likes
0
Points
0
#8
Heh ne videh, ali bi zalepio. :) Svaka čast na trudu, siguran sam da će nekome trebati.
 

darkado

New Member
Joined
Nov 19, 2007
Messages
4,447
Likes
0
Points
0
#9
awesome je tema as always by ljubomir. :) imam samo jedno pitanje, zashto moj japanski smw radi na pal snesu bez problema?

[Edited on 7.10.2009 by darkado]
 

ljubomir

New Member
Joined
Aug 18, 2008
Messages
1,427
Likes
0
Points
0
#10
Ne znam, mozda si ubo verziju marija bez lockout chipa? Morao bi da ti otvorim konzolu/kertridz da saznam :)
 
Joined
Sep 23, 2004
Messages
6,558
Likes
0
Points
0
#14
Ljubo,ti se bolje pazi da ti ne dođe neki android iz budućnosti da te ubije,pošto koliko vidim,SkyNet ćeš kad tad da kreneš da praviš :lol:
 
Top