[Tutorial] JTAG xbox 360

Cyrix

New Member
Joined
Nov 2, 2008
Messages
254
Likes
0
Points
0
#1
duze vreme sam se interesovao za jtag mod, pa cak sam i pitao na forumu i nisam nikako uspeo da nadjem nekoga s kim bih se posavetovao.
evo, nakon sto sam dobio konzolu na kojoj je moguce izvrsiti ovaj mod upustio sam se u pricu i nakon nekih 6 dana (ili bolje reci noci) saznao sam dosta detalja, novosti i stvari koje su se izmenile i napredovale sto se ovog moda tice. na netu ima stvarno mnogo tutoriala i svi su mahom razliciti. pocevsi od onih starih pa pregledajuci satima forume i saznavsi detalje koji se preporucuju da bi se izbegli potencijalni problemi,

evo kratkog i prostog uputstva jer jtag vise nije komplikovan za izvodjenje!!!

kao sto je mozda delovalo ranije. sada je sve moguce izvesti jednim programom koji ima vrlo lepi graficki interfejs kao i sve potrebne seme i uputstva. sadrzi sve drajvere i sve sto vam je potrebno za proces modovanja.

ja sam mod izveo na racunaru koji ima na ploci paralelni port (u biosu namesten na 378, mode Normal) i windows xp SP2.

prva stvar jeste da imate konzolu koja nije slim, i koja ima dashboard verzije 2.0.7371 ili stariji.
ostali mogu odmah da odustanu.

u koliko posedujete konzolu koja ispunjava uslove, mozemo nastaviti. bitno je da napomenem da stvarno nema mnogo elektronicarskog posla. ako ste ikada radili nesto sa elektronikom (lemljenje) moci cete da zavrsite sve sto vam treba sami!

od delova su vam porebni:
otpornici 100 ohm - 5 kom.
dioda 1n4148, 1n4153 ili bat41 - 1kom.
db25 konektor za prikljucivanje na paralelni port vaseg racunara.
prvi deo posla izvedite po dole navedenim semama u zavisnosti od revizije vase konzole.

http://img19.imageshack.us/img19/5198/wiringforxenondiagram.jpg (samo deo sa LPT prikljuckom)
http://i.imgur.com/U93J1.jpg
http://img213.imageshack.us/img213/5581/spitolpt.png
http://i12.photobucket.com/albums/a246/Grim187/SPI__JTAG_diagram_zephyr-falcon--1.jpg

drugi deo posla je omogucavanje jtag moda.
od delova potrebni:
tranzistori generalne namene NPN (2n3904, bc547, etc...) - 2 kom.
otpornici 10K ohm - 2kom
izvedite ga po sledecoj semi.

http://forums.xbox-scene.com/index.php?showtopic=719652
http://www.boxxdr.com/boxxdrjtag.html

napominjem da je ovo jedan nacin za izvodjenje jtag moda na konzolama iako postoji vise, ovaj se ispostavio sa najmanje potencijalnih problema (ili nuspojava kao prekidanje rf veze izmedju konzole i dzojpada, otvaranje dvd roma...) napredniji mogu da eksperimentisu sa drugim nacinima...

kada ste ovo dvoje uradili to je sve sto vam je neophodno sto se tice dela elektronike.

opciono i preporucljivo jeste sledece.
zastita od slucajnog zvanicnog update-a i potencijalno onemogucavanje jtag moda.
sve sto treba jeste da se spoje dve kontakt tacke.
varijanta A)
http://img121.imageshack.us/img121/7542/r6t3alternate.jpg
varijanta B)
http://img705.imageshack.us/img705/4139/jasperefuse.jpg

prelazimo na sada vec jako prost software-ski deo.
sve sto vam je potrebno je program zvani JTAG tool verzije 3.0 i OBAVEZNO fix-update za njega.
program mozete naci na netu i besplatan je za preuzimanje.
fix mozete naci na sledeceoj stranici na kojoj je ujedno i uputstvo za instaliranje samog FIX-a.
http://www.se7ensins.com/forums/topic/493009-how-to-fix-jtag-tool-300/


napomena: ukoliko nemate instalirane .NET Framework (>2.0) i Microsoft Visual C++ Redistributable Package
besplatno ih preuzmite sa microsoft-ovog sajta i instalirajte.

kada ste instalirali sve ovo pokrenite program JTAG tool, ali direktno iz direktorijuma gde ste ga instalirali jer ukoliko ga pokrenete preko shortcut-a desavaju se problemi kasnije. znaci odete lepo u c:\\ program files i nadjete jtag tool pa ga lepo odatle pokrenete.

prvo sto cete uraditi jeste da kliknete na ikonicu sa kljucem u sredini koja ce vam otvoriti desni deo programa. zatim pod tab-om drivers/options instalirajte port95. u slucaju da trazi restartujte vas racunar.
natavljamo.

settings - device type (izaberite LPT)
- console type (izaberite vas tip)

sledeci korak je citanje vaseg sadrzaja NAND memorije. potrebno je da vam je konzola prikljucena u struju ali da je ugasena i naravno prikljucena na paralelni port vaseg racunara.

kada ste sigurni da je sve kako je opisano mozete nastaviti.

kliknite na dugme Read Nand. ako je sve kako treba sada bi ste trebali da imate dos konzolu u kojoj je aktivan porgram nandpro i iscitava vasu nand memoriju sa konzole. proces zna da potraje prilicno dugo i pozeljno je da vam budu iskljuceni screen saver/stand by opcije i drugi programi u toku rada. kada se jednom proces zavrsi program ce vas pitati gde da sacuvate vas originalni nand. preporucujem da napravite jedan direktorijum backup gde cete kasnije sacuvati i ostale potrebne fajlove. zatim ponovite iscitavanje jos minimum jednom kako bi imali vise kopija nand-a u slucaju nekih problema. kada ste to zavrsili u programu imate opciju NAND compare u kojoj mozete proveriti identicnost fajlova. ukoliko su isti nastavite, a ukoliko nisu ponovite proces iscitavanja dok ne dobijete dva ista.
kada ste obezbedili kopiju originalnog nand-a kliknite na dugme Write XeLL ili Write XeLLous, preporuka je XeLous ali u koliko konzolu prikljucujete u toku flashovanja putem hdmi prikljucka koristite XeLL jer XeLLous nema podrsku za hdmi. nakon ovog procesa otkacite iz struje zatim sa paralelnog porta. prikljucite je na ekran/tv i prikljucite je na mrezu sa racunarom (direktno ili preko vaseg router-a). kada se konzola ukljuci podici ce se neobican sistem sa plavom pozadinom koji ce vam ispisati vas CPU key cije je iscitavanje bila svrha ovog software-skog postupka. ukoliko ste konzolu prikljucili na mrezu mozete u web browser-u otvoriti adresu konzole (pise na ekranu takodje ispod CPU i DVD key-a). onda biste trebali downloadovati sve ponudjene opcije u prethodno kreirani folder backup. i to sve po dva puta bar...
u koliko niste umrezili zabelezite CPU key, DVD key i efuses brojeve. u ovom slucaju dobro vodite racuna da ne pogresite.
kada imamo CPU key mozemo ugasiti konzolu i ponovo prikljuciti na racunar isto kao i malopre.
vracamo se u prorgam JTAG tool i u donjem delu prozora unosimo nas CPU key. u desnom delu prozora izabiramo opcije SMC points (aud_clamp & dvd tray, bez obzira sto ovo pise putem onog fixa su izmenjene smc tacke i u stvari idu na db1f1 i aud clamp), dash version (12625 - kao najnoviji trenutno, sa podrskom za kinect) i tu izabiramo zeljeni boot loader (malopre objasnjeno, XeLL (HDMI) ili XeLLous).

nastavljamo sa opcijom Create FB. program ce nas pitati za nas originalni NAND i navodimo ga na isti u nasem backup direktorijumu. posle kratkog vremena program ce nas pitati gde zelimo da sacuvamo nas freeboot nand. sledi opcija Write .BIN. ova opcija ce izvrsiti upis naseg freeboot nand-a u NAND memoriju konzole. klikom ce nas pitati gde se nalazi freeboot.bin koji smo kreirali u prethodnom koraku a cim ga navedemo na njega nastaviti sa upisom.
i evo, dosli smo do samog kraja. zavrsavanjem upisa, imamo sveze JTAG-ovanu konzolu.

po ukljucivanju ce nas docekati potpuno novi kinect dashboard. za instalaciju dodatnih programa i igara, zamenu hard diska, prikljucivanje dodatnih hard diskova preko usb-a ili umesto dvd citaca kao i umrezavanje sa racunarom pogledajte na netu.

iz ovog uputstva su izostavljene opcije za druge smc tacke, software-ski deo koji se odnosi na rucno kucanje komandi putem dos konzole i upotreba vise razlicitih programa, sekcija za potencijalne probleme tokom procesa modifikacije konzole. sve sto radite na konzoli sami ste odgovorni i ovim putem je moguce upropastiti kompletan xbox.
 

Cyrix

New Member
Joined
Nov 2, 2008
Messages
254
Likes
0
Points
0
#3
pazi, sve konzole koje imaju fw ≤2.0.7371.
mozda deluje da je komplikovano. kada u stvari pogledas, ima da se \"iskopa\" solidan broj ne update-ovanih konzola kod ljudi/dece koji su ih izgustirali, pokvario se citac, rrod... ako se malo potrudis da je popravis (reballing) i odradis jtag onda postajes vlasnik jedne nadmocne masine! :)
 
Joined
Jan 28, 2011
Messages
24
Likes
0
Points
0
#4
Cujem da ima neki downgrade dasha http://www.youtube.com/watch?v=ETpXgoGelA0 , mada ne znam koliko je to izvodljivo?
Verovatno bi onda mogao da jtagujem konzolu?
 
Top